Kitap Yorumu: Jay Asher- Ölmek İçin 13 Sebep

               Kitap Adı: Ölmek İçin 13 Sebep

               Orijinal Adı: 13 Reasons Why
           
               Yazar: Jay Asher

               Çeviri: Müge Atalay

               Yayın Evi: Artemis Yayınları

               Sayfa sayısı: 302

               Puanım: 5/5 



Arka Kapak Yazısı:
               
                                          Geleceği st■p tuşu ile durduramazsınız.
                                                                      Geçmişi geri◀◀ saramazsınız.
                                                                   Sırrı öğrenmenin tek yolu....
                                                                                  pl►y'e basmak.



Hannah Baker ölmeden önce birkaç kaset doldurmuştu. İntiharının nedeni olarak gördüğü kişilerin adları bu kasetlerde gizliydi.
    Clay Jensen, Hannah'nın doldurduğu kasetlerle ilgili hiçbir şeye karışmak istemiyordu. Hannah ölmüştü. Sırları da onunla birlikte gömülmeliydi.
    Ancak Hannah'nın sesi, Clay'e kasetlerde onun da adının geçtiğini söyledi. Clay gece boyunca kasetleri dinledi...
   Öğrendiği şey hayatını sonsuza dek değiştirecekti.


Yorumum: 

Hannah Baker ölmüştü. Şimdilik gerçek olan sadece buydu. Ha, birde kasetler. Hannah ölmeden önce ardında 7 tane kaset bırakır ve bu kasetleri önlü arkalı olmak üzere 13'ü tamamlayarak doldurur. 13 hikaye, 13 insan ve 1 ölüm.
   Bu kasetler sadece içinde adı geçen kişilere gönderilir. Clay Jensen bir sabah kapısının önünde üstünde kendi adından başka bir şey yazmayan bir kutu bulur. İçindeki kasetlere ilk başta anlam veremez fakat Hannah'nın sesini duyduğunda artık bir şeylerin eskisi gibi olamayacağının farkındadır.
   Bu kitabı ilk bitirdiğim de bütün bir gece boyunca ağladığımı hatırlıyorum, hiç durmadan. İlk bitirdiğimde diyorum çünkü yaklaşık bir sene önce okumuştum ve dizisinin çıktığını duyduğumda tekrardan okudum. Bence kitap diziden kat kat daha iyi ama diziyi de beğenmedim değil.
     Kim bilir hiç fark etmeden kaç kişinin kalbini kırdık, üzdük, yaraladık. Böyle söyleyince abartı gelmiş olabilir belki ama her insanın kırılma noktası farklıdır. Benim normal karşıladığım bir şeyden bir başkası fazlasıyla etkilenebilir. Çoğu kişiye göre bir ergen kitabı veya dizisi gibi gelse de bence gerçekten sosyal ve psikolojik anlamda iyi bir kitap. Hatta ebeveynlerin okuması gerektiğini düşünüyorum gerek çocuklarını anlamaları gerek onlara nasıl yaklaşmaları ile alakalı.
    Kitapta yaşananlar size normal gelmiş olabilir çünkü her okulda böyle şeyler olabiliyor. Fakat kitapta dikkat çeken bir başka nokta ise bazı ailelerin çocuklarının ne yaptıklarından habersiz olmaları. Çocuklarının ne kadar acımasız ve kaba olduklarından bir haberler maalesef. Herkes psikolojik sorunlar yaşayabilir fakat bazıları bunu kendi için kapanarak kimseyle konuşmayarak ve hatta hayatla ilişkisini kopararak yaşar. Bazıları ise etraf da ki insanlarla uğraşıp onların canını yakarak ya kendi içinde ki acıyı yok etmeye çalışırlar ya da kitaptaki gibi bir intihara sebebiyet verebilirler.
   Bu kitaba tam puan vermemin sebebi hem gençlerin hemde ebeveynlerin okuyabileceği bir kitap olması çünkü çok fazla bakış açısı var kitapta ve bu da her yaştan insanın okumasına olanak sağlıyor.

Yorumlar