Kitap Yorumu: Bin Muhteşem Güneş- Khaled Hosseini

                 Kitap Adı: Bin Muhteşem Güneş

       Orijinal Adı: A Thousand Splendid Suns


       Yazar: Khaled Hosseini


       Çeviri: Püren Özgören


       Yayın Evi: Everest


       Sayfa Sayısı: 426


  Puanım: 5/5



Arka Kapak Yazısı: 

Kitap cidden harika. Yoruma böyle başladım çünkü gerçekten okuyacağınıza asla pişman olmayacağınız bir kitap. İlk önce Meryem'den başlayalım. Meryem bir Harami. Yani nikahsız dünyaya gelen bir çocuk ve bu durum o yıllarda Kabil'de pekte hoş karşılanmayan bir durum. Çünkü Meryem'in babası oldukça adı duyulmuş tanınmış bir kişi eğer böyle bir olay duyulursa adının lekeleneceğinden korkuyor ve Meryem ile annesini uzakta yapayalnız bir yere yerleştiriyor. Meryem belli bir zaman sonra babasıyla ve adını bile hiç bilmediği bir çok kardeşiyle tanışmak istiyor çünkü babasının üç tane karısı var. Fakat işler istediği gibi gelişmiyor babası onu eve almıyor sessiz kalıyor annesinin yanına döndüğünde ise başka bir şokla karşılaşıyor. Annesi Meryem'in onu sonsuza dek terk ettiğini düşünüp intihar ediyor. 

Bu olaydan sonra babası onu yanına almak zorunda kalıyor burada başına gelecek daha kötü şeylerden haberi olmadan. Meryem'i belkide ondan yirmi yaş büyük bir adamla evlendiriyor babası. Bu kısımlardan sonra da Leyla ile tanışıyoruz fakat Meryem ile yollarının nasıl kesiştiğini söylemem çünkü spoiler olur. 

Kitap bu kadar değil elbette bu hikaye bir savaşın ortasında geçiyor savaşın insanlardan neleri aldığını nasıl çaresiz bir durumda bıraktığını öyle güzel anlatmış ki Hosseini adeta sizde onlarla birlikte yaşıyorsunuz olanları. Ağlıyorsunuz, üzülüyorsunuz yeri geliyor ufak bir tebessüm eşlik ediyor size kitabı okurken. Ama asla bıkmıyorsunuz elinizden bırakasınız gelmiyor. 

Yorumlar