Kitap Yorumu: Korku- Stefan Zweig

                   
                   
                     Kitap Adı: Korku

                     Orijinal Adı: Angst

                     Yazar: Stefan Zweig

                     Çeviri: İlknur İgan

                     Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

                     Sayfa Sayısı: 70

                     Puanım: 5/5




Arka Kapak Yazısı:

Rahat ve korunaklı bir yaşam süren saygın bir kadın, sekiz yıllık evliliğinden sıkılmış, burjuva dünyasının kozasından çıkarak kendini genç bir piyanistin kollarına atmıştır. Ancak bu gizli ilişkiden haberdar olan bir şantajcının ansızın zuhur etmesiyle, hayatında yeni farkına vardığı bütün güzellikleri yitirme tehlikesiyle karlı karşıya kalır ve kahredici bir korkunun peşine düşer.

Yorumum:

Korku bana cidden korku duygusunu iliklerime kadar hissettirdi. Kitabı bitirdikten sonra kollarımdaki gerilme bir süre geçmedi.

Irene'in hayatında kusur olarak sayılabilecek hiçbir şey yoktu. Sekiz yıllık sürüp giden güzel bir evliliği, bir oğlu, bir kızı, anlayışlı bir kocası ve para sıkıntısı yoktu. Fakat bu güzelliklerin insana bir süre sonra sıkıntı verebileceğini o da bilemezdi. Hayatının monotonluğundan sıkılmış ve kendine bir heyecan, bu mükemmel yaşantısını bozacak bir kusur arıyordu, nitekim buldu da. Genç bir piyanistle yasak bir aşk yaşamaya başladı. Onunla buluşmak, kocasına yalan söylemek azda olsa bir heyecan yaşamasına sebep oluyordu ve bu hoşuna gidiyordu. Fakat bu heyecanının yerini müthiş bir korkunun almasına neden olacak bir şey gelmişti başına. Aşığının evinden çıkarken bir şantajcı önünü kesip herşeyi bildiğini ve bunları kocasına söylemekten hiç çekinmeyeceğini söylemişti. Irene çaresiz bir şekilde şantajcının dediklerine harfiyen uyuyordu çünkü yaptığı şeyi kocası öğreneceği zaman neler olacağını tahmin bile edemiyordu.

Kitabın ortalarında ben sonunu tahmin etmiştim aslında fakat bunu tahmin etmeyen bir insan için oldukça şaşırtıcı ve güzel bir son olduğunu kabul etmek lazım. Daha fazla açıklamaya gerek yok bence zaten zweig yapabileceği herşeyi yapmış ve ortaya böyle harika bir kitap çıkmış. Bana da bu kitabı almanızı hatta kesinlikle alıp okumanızı önermekten başka bir şey kalmıyor.

Yorumlar